I. MATOVIČ: Vláda môže výhodne kúpiť podiel v SPP, premiér nič nerobí

04.12.2012 Bratislava

Bratislava 4. decembra (TASR) - Súčasný premiér Robert Fico (Smer-SD) desať rokov kritizuje privatizáciu 49-% podielu v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP) a keď má možnosť odkúpiť ho späť do rúk štátu za polovičnú cenu, nerobí nič. Tvrdí to opozičný poslanec Igor Matovič (OĽaNO).

"Dávam si otázku, prečo Robert Fico, najväčší bojovník proti privatizácii SPP, keď má možnosť kúpiť si tento podiel za polovičnú cenu a urobiť veľmi slušný biznis, zrazu je ticho a nehľadá cesta, ako tento podiel odkúpiť?" spýtal sa na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR Matovič.

Pripomenul, že česká firma Energetický a priemyslový holding (EPH), ktorej spolumajiteľom je aj slovenská finančná skupina J&T, rokuje s francúzskymi a nemeckými menšinovými akcionármi SPP o kúpe ich podielu za približne 2 miliardy eur. Tento podiel bol pritom pred desiatimi rokmi sprivatizovaný za viac ako dvojnásobok.

"Tento podiel generuje ročne približne 280 miliónov eur zisku. Vzhľadom na to, že je podpísané 20-ročné memorandum o spolupráci s Gazpromom, tak SPP bude mať ešte roky stabilný biznis z prepravy plynu cez Slovensko," zdôraznil Matovič.

Aj keby si štát na túto transakciu požičal a platil by ročne 80 miliónov eur na úrokoch, stále by to podľa opozičného poslanca predstavovalo pre štát čistý zisk 200 miliónov eur. "Ale zdá sa mi, že Robert Fico ako keby hľadal cestičky, ako nenájsť peniaze na to, aby tento podiel mohol odkúpiť," dodal.

"Vláda SR má dosť veľa práce na to, aby sa venovala ekonomickým nezmyslom poslanca Matoviča. Pýtame sa, čo robil pán poslanec Matovič ako vládny poslanec 20 mesiacov, keď francúzski a nemeckí akcionári šafárili v SPP?" konštatoval v reakcii tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.

Vláda podľa neho aktívne vstúpila do transakcie odpredaja 49-% podielu v SPP tak, aby vyrokovala čo najvýhodnejšie podmienky pre Slovenskú republiku. "Výsledky tejto investície predstavíme už v krátkom čase," avizoval úrad vlády.
 

Vyberte región